На заседание на Националния съвет на БСП бе приета

...
  На заседание на Националния съвет на БСП бе приета
Коментари Харесай

БСП: Истанбулската конвенция и ОМО "Илинден" са противоконституционни, вредни и нямат място в резолюцията на ЕП

 
На съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия бе призната позиция във връзка с резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври 2020 година по отношение на правилата на правовата страна и главните права в България. Националният съвет на Българска социалистическа партия прави оценка като нездравословно споменаването на ОМО " Илинден " и дефинира като неприемливи апелите за ратификация на Истанбулската спогодба. В същото време се приема напълно оценката на Екологичен потенциал за забележителното утежняване на обстановката в България във връзка с зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната система, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите.

 

Пълният текст на позиция та: 

Националният съвет на Българската социалистическа партия,

като приема напълно оценката на Екологичен потенциал за забележителното утежняване на обстановката в България във връзка с зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната система, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите;

като приветства изразената взаимност на Екологичен потенциал с българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и демокрация;

като регистрира, че резолюцията е основана както на експертизата на самия Екологичен потенциал, по този начин и на многочислени отчети, резолюции и позиции на Европейската комисия и на авторитетни интернационалните организации като Съвета на Европа, Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Организацията на обединените народи и др.;

като напомня, че Европейски Съюз се основава на полезностите на ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правилата на правовата страна, както и на зачитането на правата на човека;

като отбелязва, че в резолюцията са намерили място и текстове, които влизат в несъгласие с Конституцията на Република България , като апела за одобрение на Истанбулската спогодба, както и за използване на решения на Европейски съд по правата на човека, свързани с отхвърли за регистрация на ОМО „ Илинден “,

 

Изразява задоволство от обстоятелството, че истината за порочния модел на ръководство в България беше приета еднопосочно от единствената директно определена от жителите европейска институция.

Констатира безапелационното отдръпване на доверието на Екологичен потенциал от българското държавно управление, с което беше развенчан и последният мит за европейска поддръжка за ръководството на ГЕРБ. След катозагуби вътрешна легитимност, то загуби и необятно рекламирания европейски ореол. С това отпадат и последните причини в поддръжка на по-нататъшното оставане на Борисов на власт.

Заявява готовността си за деен разговор с европейските институции по проблемите, обрисувани в резолюцията.

Оценява като под паника и рискови за България опитите на ръководещите партии да омаловажат главните послания в резолюцията на Екологичен потенциал и да изместят фокуса на публичния спор, ангажирайки целия боеприпас на близки до властта медии, организации и персони, само за печелене на политическо време, макар ясното обръщение на болшинството жители, че всеки извоюван ден за ръководството е изгубен ден за България.

Определя апелите за ратификацията на ИК в резолюцията на Екологичен потенциал за неприемливи както въз основа на решението на Конституционният съд, че Истанбулската спогодба опонира на Конституцията и не може да бъде утвърдена от Народното събрание, по този начин и въз основа на формалната позиция на Народно събрание на Българска социалистическа партия от 2018 година за не поддръжка на конвенцията.

Подчертава, че споменаването под линия на решения на Европейски съд по правата на човека по отношение на регистрацията на ОМО „ Илинден “ е нездравословно и няма място в резолюция на Екологичен потенциал, отнасяща се до правилата на правовата страна. Българският съд е счел, че регистрацията на тази организация влиза в несъгласие с Конституцията и по тази причина тя й е отказана. Българска социалистическа партия ще продължи да отстоява твърдо националния интерес, териториалната целокупност на страната и единството на нацията.

Приема като непосредствена задача подготовката на План за деяние с съответни законодателни и управнически дейности, които да преодолеят откритите дефицити и да върнат доверието на сътрудниците в България и в способността й да бъде пълностоен член на Европейски Съюз.

Призовава българските жители да продължат да се опълчват интензивно на мафиотизираното, антидемократично и олигархично ръководство в България , да отстояват свободата и демокрацията, да се борят за правдивост и цивилен надзор над институциите, както и да вземат участие всеобщо в идните парламентарни избори, които могат да слагат ново начало в развиването на България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР